Vil du redde hesteliv? Det koster kun din underskrift; borgerforslag om effektiv behandling af vanrøgtsager

Foto: Canva

Hesten som vi kender den; elegant, majestætisk og stolt. Der er intet smukkere end de dansende hove på en dressurbane, eller den kraftfulde mekanik bag afsættet ved et spring, men den polerede overflade kan have blændende kraft overfor bagsiden af medaljen. Formand for organistationen Hestens Værn, Julie Fjeldborg udtaler:

- Vi har sager, med billeddokumentation, hvor dyr går rundt som levende skeletter, har åbne sår og sygdom, der kræver akut behandling. Men når politiet dukker op, er dyrene fjernet og dermed mister man muligheden for at stille ejeren til ansvar.

Selvom der gennem mange år har været sat spot på det faktum, at nogle heste lever under kummerlige forhold, forbliver problemet aktuelt. Det har fået Hestens Værn til at reagere, og fremsætte et borgerforslag i samarbejde med Dansk Ride-Instruktør Forening, samt med opbakning fra en række foreninger og organisationer. Et forslag, som allerede to dage efter det blev præsenteret, har modtaget stor opbakning landet over. Blot timer efter offentliggørelsen var de første 3000 underskrifter indsamlet, samt 25 organisationer og foreninger havde givet deres opbakning og støtte. Forslaget bygger på den langsommelige sagsbehandling foreningen har oplevet, som i tilfælde har ledt til fatale konsekvenser. 

- Vi har sågar sager, hvor folk melder ind, at vanrøgtede heste bliver skudt og begravet, for at skjule beviserne”, forklarer Julie Fjeldborg, og understreger hermed, at det kan ende helt galt, når der ikke skrides til handling rettidigt.


Ønsker ikke alene et dyrepoliti

Helt konkret står der følgende 3 ting i forslaget:

  • At dyrevelfærdsorganisationer skal kunne stille krav om, at politi og myndigheder rykker ud indenfor 24 timer i sager, hvor der kræves akut handling.

  • At det med dommerkendelse bliver muligt at ransage på privat ejendom i sager om grov vanrøgt og mishandling

  • At det bliver nemmere at fratage erhvervsdrivende retten til at holde dyr, hvis det kan dokumenteres, at denne gentagne gange har forsømt sit ansvar.

Forslaget rækker altså ud efter mere end blot et dyrepoliti; en instans som dyreværnsorganisationen tidligere også har fremsat. Et forslag, som Hestens Værn langt fra er ene om at mæle. Også politiske partier har tilkendegivet deres tilstedeværelse på banen, når det kommer til kampen om et dyrepoliti i Danmark, og en mere effektiv håndtering af dyrevanrøgt.


I Danmark har vi allerede en dyreværnslov, som skal sikre de bedst mulige vilkår for alle dyr, der holdes af mennesker. På Hestens Værns hjemmeside er lovuddrag fra denne fremsat;

  • “Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe” (Dyreværnsloven §1)

  • “Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer”. (Dyreværnsloven §2)


Det er altså en effektivisering af håndhævelsen af disse, som organisationen håber på at opnå, ved det anførte forslag.

Kunne du tænke dig at bakke op om sagen? Så kan du netop nu læse mere gennem Hestens Værn her.


Kilder:

Hestens Værn. (2023, 3. august). Borgerforslag om effektiv behandling af vanrøgtsager.

Forrige
Forrige

Demonstration mod John Byrialsen for misrøgt af heste: Hestebranchen står fortsat sammen

Næste
Næste

Interview med Laura Lundtorp: “Jeg kan tydeligt huske, at yngre mig tit sammenlignede mig med alle de andre ryttere på min alder”