10 tips til den nye stævnerytter

Foto: Kaj Frøling

Online Ridestævner giver her 10 tips til dig som er helt ny på stævnebanen.

​1. Find niveauet der passer dig
​Det allerførste du skal gøre, når du skal til et stævne, er selvfølgelig at melde dig til. Hertil er det vigtigt, at du finder det niveau der passer dig bedst, uagtet om det gælder dressur eller springning. De fleste der er helt nye på stævnebanen, starter med en LF-, LE- eller LD-klasse i dressur, og en lav til middel højde på springbanen.

2. Forbered dig så godt du kan
Forberedelse er super vigtigt når du skal til et stævne, og dette gælder både dig og din hest. Hvis du er sikker på, at du har gjort alt hvad du kan hjemmefra, er sandsynligheden for at du bliver nervøs mindre, end hvis ikke.

3. Træn træn, træn
Det sidste stykke tid inden stævnet, skal du koncentrere dig om at træne med din hest, så den går så godt som muligt når det endelig gælder. Hvis din hest er lige så ny som dig på stævnebanerne, skal du måske også træne den i at blive læsset i en trailer eller lave miljøtræning med den. Du kan med fordel også øve et dressurprogram du enten finder på nettet eller selv sammensætter, eller/og i at ride en hel springbane.

4. Øv også dit dressurprogram uden hest
Når du har tilmeldt dig et dressurprogram, er en god idé at lære det i god tid. Dette kan du bl.a. gøre ved at finde et sted derhjemme eller i haven, forestille dig en dressurbane, og løbe det igennem eller tegne det foran dig. Når du har øvet dig nok på programmet kan du være mere sikker på stævnebanen når det rigtigt gælder.

5. Sæt dig ind i reglerne
Sportsreglementet er et katalog, som beskriver alle de regler, der er ved de forskellige stævner. Dette er en god ting at læse op på, så du har styr på hvad der er tilladt og omvendt Undersøg altid fx hvor lang din pisk må være, hvilke sporer du må bruge, hvilket tøj du skal have på osv. Alt dette kan du læse om på Dansk Ride Forbunds hjemmeside her.

6. Lav en huskeseddel
For mange kan det være rart at have en huskeseddel inden man tager afsted til et stævne. På dén måde sørger du bedst for, at have alle de vigtigeste ting med, når de endelig gælder.

7. Kom i god tid
Sørg for at komme i god tid på stævnepladsen, og beregn altid lidt ekstra tid til, så der er tid til uforudsigelser. Så har du god tid til at gøre din hest klar, sadle op, varme op, og evt. øve programmet/banen. Det giver meget mere ro, at være i god tid.

8. Koncentrér dig om dig selv
Når du kommer ud til stævne, skal du opvarme sammen med en masse andre ekvipager, og det hjælper måske ikke på nerverne, at du synes at de andre er meget bedre til at ride, eller at de har gjort meget mere ud af sig end dig. I stedet for at koncentrerer dig om at slå de andre, kan du tænke på, at det skal være en god oplevelse, og at øvelse gør mester. På dén måde rider du mod dig selv og ikke alle de andre. Det er nemt at blive påvirket af de andre rytteres resultater, men det er også vigtigt at fokusere på ens personlige mål og sejre.

9. Skab overblik på stævnepladsen
På stævnedagen kan det være smart lige at danne sig et overblik over faciliteterne; hvor er opvarmningsbanen, hvor er opvisningsbanen, hvor foregår præmieoverrækkelsen?

10. Find dig evt. en lykketing
Mange hestemennesker har en lykketing de tager med når de skal til stævne. Det kan være lige fra et bestemt underlag eller trøje, til en bamse eller lykkeengel. Denne ting gør, at de er sikre på, at stævnet kommer til at gå godt, fordi den pågældende ting bringer dem lykke og tro.

Forrige
Forrige

Mit første stævne: En guide til dig der skal starte dit allerførste stævne

Næste
Næste

Interview med Emilie Balling Nissen: “Det handler om at have det sjovt og gøre sit bedste”