Portræt: Cathrine Laudrup-Dufour, hele Danmarks dressurstjerne

Cathrine Laudrup-Dufour og Atterupgaards Cassidy. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Da Cathrine Laudrup-Dufour første gang satte sig på hesteryg, var det ikke med den store entusiasme. Dengang var det en veninde, der overtalte hende til at give ridning et skud. Det viste sig dog, at denne veninde ubevidst havde ændret fremtiden for Dufour, der siden den dag har været på vej mod toppen af ​​den internationale ridesport. Dufour begyndte efterfølgende at ride, og tre år senere købte hendes forældre en pony til hende. Ridningen blev efterhånden seriøs, og efter et kort forsøg på at ride ridebanespringning, besluttede den unge Dufour at hellige sig en karriere inden for dressur, hvor hun også som 12-årig blev en del af det danske ponydressurhold. Gradvist klatrede hun i graderne, og i 2007 stoppede hun som ponyrytter og begyndte at ride på heste.

Dufour i tårer efter endt cermoni med Cassidy. Foto: www.eurodressage.com / Astrid Appels

Hjertehesten og succesen

I 2010 begyndte Dufour at ride Atterupgårds Cassidy. Cassidy har fulgt hendefra ungdomskonkurrencer og guldmedaljer ved U21-EM i 2012 og 2013, til OL-optrædener og en flot verdenstop-5-placering. Tilmed har Cathrine flere gange overgået den magiske 80%-grænse og har som en af de få formået at slå selveste Isabell Werth fra Tyskland. I 2017 vandt ekvipagen individuelle bronzemedaljer og holdsølvmedaljer ved EM. Cassidy skulle have været med til Dufour til VM i 2018, men en skade tvang holdet til at trække sig, og Dufour måtte vente på sin VM-debut. Efterfølgende blev der i 2019 tilføjet endnu en bronzemedalje til samlingen ved EM i Rotterdam, hvor ekvipagen red til hele 81.337 pct.

Herefter begyndte Dufour at ride Bohemian og Vamos Amigos som sine foretrukne heste til de store konkurrencer. Efter hele 12 år sammen gik Cassidy officielt på pension i en alder af 19 år, og hertil red ekvipagen en særlig cermoni-opvisning ved VM i Herning i 2021, hvor ikke et øje var tørt.


Cathrine Laudrup-Dufour og hesten Bohemian. Foto: Peter Nixon

De to afløsere: Bohemian og Vamos Amigos

Bohemian blev, som tiden gik, Cassidys afløser. Ridningen af unge vallak påbegyndte, og da Cassidy blev anset for at være for gammel til at deltage i OL i Tokyo, som blev udskudt fra 2020 til 2021, var det Bohemians tur til at bevise sit værd. Med akkurat missede medaljer i både individuelle og holdbegivenheder, sluttede Dufour og Bohemian med to fjerdepladser i Tokyo. Ekvipagen klarede sig lykkeligvis endnu bedre ved EM samme år, hvor de kunne hive to bronzemedaljer og en sølvmedalje med hjem. Sammen med Bohemian blev Vamos Amigos Dufours anden stjernehest efter Cassidy gik på pension. Vamos Amigos er ejet af den engelske Pidgley-familie, som gav Dufour til opgave at træne vallakken, og fra 2019 til 2022 gik Vamos Amigos fra aldrig at have redet et grandprix til at blive Dufours foretrukne hest ved VM i Herning.

Historisk guldmedalje til VM i Herning

Sidste gang der blev afholdt VM i ridning i Danmark var statistikkerne ikke til landets fordel. Det danske dressurhold har kun tidligere vundet én bronzemedalje ved verdensmesterskaberne i 1982. Derfor var det intet mindre end en sensation, da Dufour og Vamos Amigos sammen med Carina Cassøe Krüth, Nanna Merrald Rasmussen og Daniel Bachmann Andersen med deres heste vandt på hjemmebane i Herning sidste år. Det var dog ikke uden pres, at holdet red sig til de flotte resultater.

- Jeg hørte Lottie Frys score i opvarmningen, så jeg vidste, at jeg var under pres, men jeg trives faktisk godt under pres og elsker at præstere under sådanne forhold, udtalte Dufour.

Det danske, britiske og tyske dressurhold til præmieoverrækkelse. Foto: FEI / Leanjo de Koster

I de individuelle konkurrencer måtte Dufour, efter at være blevet overhalet af Storbritanniens Charlotte Fry, nøjes med to flotte sølvmedaljer.

Efter VM i Herning blev det offentliggjort, at Vamos Amigos skulle tilbage til sin engelske familie, og i januar i år kom det frem, at Bohemian var blevet solgt. Herefter udtalte Dufour, at fokus nu var på investering i, at få nye unge heste til at kunne ride med hende på de højeste konkurrenceplaner.

Alt i alt kan det siges, at hele Danmarks dressurstjerne nu står i en form for ny start på hendes flotte karriere. Hestene står klar i stalden, og med hendes dedikation og talent, ser fremtiden kun lys ud.

Forrige
Forrige

Interview med Laura Lundtorp: “Jeg kan tydeligt huske, at yngre mig tit sammenlignede mig med alle de andre ryttere på min alder”

Næste
Næste

Mit første stævne: En guide til dig der skal starte dit allerførste stævne